Moldindconbank и „Доверие – обединен холдинг“ АД подкрепят българската общност в Молдова

7 ное. 2023

BC Moldindconbank S.A. и „Доверие – обединен холдинг” АД оказаха финансова подкрепа за откриването на младежки културен център и паметник на Васил Левски в гр. Тараклия, Република Молдова. Инициативата е по повод отбелязването на 150 г. от гибелта на Апостола на свободата, които се навършват тази година.

На събитието, което се проведе на 1 ноември, присъстваха президентът на Република Молдова Мая Санду, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, председателят и първият заместник-председател на УС на Moldindconbank – Александър Пикер и Цветанка Крумова, както и представители на централната и местна администрация.

Мая Санду, президент на Република Молдова: „Българската общност в Тараклия е ценна част от страната ни. Европейското бъдеще на Молдова означава и европейско бъдеще на жителите на Тараклия. На 1 ноември България отбелязва Деня на народните будители – ден, посветен на духовността и достойнството на българския народ. Нашето присъствие тук днес е най-доброто доказателство, че героите, борили се за демокрация, равенство и независимост, са общозначими. В европейското семейство традициите на всяка националност се зачитат, културното многообразие се насърчава и хората живеят в хармония. Това искаме за Молдова, това искаме и за Тараклия.”

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: „Заедно откриваме този прекрасен паметник на Апостола на българската свобода. Откриваме този център, който ще се превърне в дом за нашите деца, където те ще развиват и проявяват своите таланти. Тук ще научат български език, ще се почувстват българи и граждани на света! Много е важно да познаваш корените си, да уважаваш своята история и идентичност. Това те прави по-силен, вдъхновява те и укрепва твоето достойнство, вяра и самочувствие.

Moldindconbank и „Доверие – обединен холдинг” АД участваха във финансирането на проекта, а г-н Пикер и г-жа Крумова направиха и лични дарения, с което демонстрираха своята солидарност с българската общност в Молдова.

Александър Пикер, председател на УС на Moldindconbank: „Това са нашите общи ценности, които са достойни за уважение. Убеден съм, че подобни прояви трябва да бъдат подкрепяни. По същия начин трябва да подкрепим многостранното развитие на хората тук в Молдова, включително и на българската общност.“

Цветанка Крумова, първи заместник-председател на УС на Moldindconbank: „За нас е чест да спонсорираме откриването на този паметник, защото Васил Левски е най-големият герой на България. Той е най-чистият образ не само на революцията, но и на морала и ценностите, които са важни за целия свят и в наши дни.“

Събитията в Тараклия бяха посветени на 1 ноември – Деня на народните будители в Република България.

 

Източник: https://www.micb.md